4 Şubat Dünya Kanser Günü ve 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri
02 Şubat 2018

4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ VE 9 ŞUBAT SİGARA BIRAKMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Kanser bireyin yaşam kalitesini düşüren, çok sayıda ölüme neden olabilen ve çoğu zaman önlenebilir etkenlere bağlı oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda kanser toplumlar için önemli sosyoekonomik yüke ve bireyler için maddi manevi kayıplara sebep olabilen önemli bir sağlık sorunudur.

Kanserde erken tanı bireyin yaşam kalitesinin artırılması ve ortalama yaşam süresinin uzatılabilmesi açısından oldukça önemlidir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 164.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kadınlarda,meme kanseri tüm kadın kanserlerinin % 43’ünü oluşturmakla birlikte en sık görülen kanserdir. Tiroid ve kolorektal kanserler kadınlarda sık görülen diğer kanser türleridir. Erkeklerde ise akciğer ve diğer solunum sistemi kanserleri, tüm kanserlerin   % 52,5’ini oluşturmakta ve 1. sırada yer almaktadır. Prostat ve kolorektal kanserler de erkeklerde en sık görülen diğer kanser türlerindendir.

Ülkemizde kanserle mücadele koruyucu sağlık hizmetlerinin her aşamasında kararlılıkla sürdürülmekle birlikte Ulusal Kanser Tarama Programı ile birlikte önlenebilir kanser türlerinin erken teşhisine yönelik çalışmalar aktif olarak yürütülmektedir. Kansere sebep olan etkenler arasında tütün ve alkol kullanımı, obezite, enfeksiyonlar gibi çevresel faktörlerin yanı sıra, genetik faktörler yer almaktadır.

Kansere sebep olan çevresel faktörlerin başında tütün kullanımı gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tütün kullanımı tüm kanserlerin % 22’sinden sorumludur.

Her yıl 4 Şubat günü Uluslararası Kanser Örgütü ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü kampanyalarla toplumsal bilinci artırmak amacıyla ‘Dünya Kanser Günü ‘, 9 Şubat tarihi ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ ilan edilmiştir.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz  tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü ve 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri çerçevesinde, Saraydüzü Kışla Binası önünden başlayarak Pirinçci Caddesi istikametinden Yavuz Selim Meydanı’nda bitirilmek üzere sağlık personeli, resmi kurum çalışanları ve halkın katılımı ile yürüyüş yapılmıştır, Yavuz Selim Meydanı’nda koruyucu sağlık hizmetlerini halka tanıtmak amacıyla stant açılıp broşür -afiş dağıtımı ve standımızda gönüllü bireylere karbonmonoksit ölçümü yapılmıştır. Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından ''Hayata Yol Ver'' projesinin tanıtımı içinde stand açılmıştır.

İlimizde bir adet Merkez, Bir adet Merzifon ilçemizde olmak üzere iki adet KETEM biriminde, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Evlerimizde  Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında kanser taramaları yapılmaktadır.

KETEM birimlerimizde 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA analizi ile rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlarımıza 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri taraması, 50- 70 yaş arası erkek ve kadınlarımıza ise 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan analizi ile kolon kanseri taraması yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2017 yılında il genelinde 7,963 HPV-DNA analizi, 8,178 mamografi çekimi, 14,086 Gaitada Gizli Kan analizi ile toplam 30,227 kanser taraması yapılmıştır.

İlimizde Müdürlüğümüzce tütün kullanımı ile mücadele hizmetleri aktif olarak verilmektedir. Müdürlüğümüz bünyesinde il merkezimizde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezi (Bahçeleriçi Mah.), Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Suluova Devlet Hastanesinde ve Göynücek, Hamamözü İlçe  Entegre Hastanelerimizde birer tane olmak üzere 5 adet sigara bırakma polikliniği hizmet vermektedir. 2017 yılı içerisinde sigara bırakma polikliniklerimize 437 kişi başvurmuştur.

Kamu oyuna saygıyla duyurulur.

• WhatsApp Image 2018-02-02 at 10.27.28.jpeg
  • WhatsApp Image 2018-02-02 at 10.31.09.jpeg