YENİDOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI
(NEONATAL RESUSİTASYON PROGRAMI NRP)
Yeni Doğan Canlandırma eylemi, doğum sonrası yenidoğan bulgularının doğru değerlendirilmesi, resüsitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından bebek ve yenidoğan ölümlerinin önlenmesi amacı ile yürütülmekte olan Yenidoğan Canlandırma Programı ( Neonatal Resusitasyon Programı- NRP) kapsamında; ilimizde doğum yaptırılan hastanelerde çalışan personele yönelik NRP Uygulayıcı Eğitimi Amasya İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonunda başladı.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından organize edilen programın açılışına; Sağlıktan Sorumlu Vali Yardımcımız Sayın Bekir Sıtkı DAĞ, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun KOÇ, Hizmet Başkan ve Başkan yardımcıları, doğum yapılan hastanelerin Başhekimleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun KOÇ; anne ve bebek sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından sağlık hizmeti sunucularının temel görevleri arasında öncelikle tüm gebeliklerin erken dönemde tespit edilmesi ve devamında doğum sonrasını da kapsayacak şekilde kaliteli bir bakım hizmeti sunulması olduğunu söyleyerek bu konuda sağlık personelinin niteliğinin artırılması amacıyla hizmet içi eğitimler düzenlediklerini ve 3 gün boyunca sürecek bu programında bu eğitimlerin bir parçası olduğuna değindi. Doğum olayının fizyolojik bir hadise olduğunu belirten Dr. Dursun KOÇ, her zaman için bu sürecin yolunda gitmeyebileceğini, ortaya çıkabilecek bu durumlarda dakikalar içerisinde ve doğru bir yaklaşımla müdahale edilmesi gerektiğini ve burada da doğuma yardımcı olan sağlık personelinin maharetinin ön plana çıktığını söyleyerek yapılan eğitimin önemini vurguladı. “Yenidoğanlarda Asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resüsitasyon Programı) yürütülmektedir. Program Kapsamında; doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve beceriler ile donatılması amaçlanmaktadır. Yenidoğan canlandırma eylemi, doğum sonrası yenidoğan bulgularının doğru değerlendirilmesi, resusitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. "Amasya İl Sağlık Müdürlüğü olarak önümüzdeki yıl da bu eğitimlere devam ederek bu alanda çalışan tüm sağlık personellerinin bu eğitimi alarak sertifikalandırılmalarını hedefliyoruz.” dedi.
Daha sonra konuşan Vali Yardımcımız Sayın Bekir Sıtkı DAĞ;
Bu dünyaya daha sıfırdan gelirken, bilmediğimiz bir mekana, hiç tanımadığımız bir atmosfere, ilk kez göreceğimiz insanlarla karşılaşırken bize mihmandarlık yapan, refakat eden, çok değerli bir meslek mensuplarısınız. Zannedersem insanoğlunun bu dünyaya ilk adımını atarken taşıdığı kaygıyı atmasına yardımcı olan, sevdikleriyle buluşturan, onlara nefes aldıran, hatta onlara can veren diyelim canı vermek mutlaka Allah'a mahsus Ama en azından yitip gideni tutup getiren diyelim. Böyle bir görevi ifa etmek zannedersem sizlerde muhteşem bir gurur duygusuna vesile oluyordur, bunda da çok haklısınız. İnsanlık geliştikçe, çağ ilerledikçe, teknolojiyle, refah düzeyi yükseldikçe yaşamda kalma olanakları elbette ki artacaktır. Buna bir de bilgiyi eklediğimiz zaman ama her halükarda aciz kaldığımız durumlardan olan doğuş ve ölüş .. İkisinde de irademiz yok. Dolayısıyla ikisinde de birilerinin yardımına ihtiyacımız var. Onlarda sizlersiniz ... Gördüğüm kadarıyla bununla ilgili hayatta kalabilmenin, dünyaya hoş geldin diyebilmenin eğitimi verilecek. Ben bu kursu alacak sizlere, bu kursu düzenlemede desteğini esirgemeyen Sağlık İdari Yöneticilerine ve zamanlarını ayırarak eğitim amaçlı olarak ilimize gelen kıymetli misafirlerimize de sonsuz teşekkür ediyorum. Teknik bir konu olduğu için çok fazla detaya giremem, Dünyaya gelişe hoş geldiniz diyen ebe-hemşire veya doktorlarımıza buradan teşekkür ettiğimi belirtiyorum. Hepinize güzel, faydalı ve bundan sonra kurtaracağınız hayatlar için sağlıklı bir hizmet verebilecek ve sertifikayı hak edecek şekilde iyi bir eğitim almanızı diliyorum.
Teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum ... dedi.
Bakanlık adına NRP Eğitim Sorumlusu Niğde EAH'inde görevli Uzm.Dr. Mustafa KAÇMAZ ve beraberinde 8 kişiden oluşan NRP Eğitimci Ekibi tarafından 50 katılımcının( Hekim, Ebe, Hemşire, Anestezi Tek. ATT - AABT-Paramedik ) NRP Uygulayıcı Eğitimine başlandı.