"Ben Olsaydım" Temalı Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Başladı.
31 Mart 2022

Valiliğimiz koordinasyonunda uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmelerin “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı ve ilimizde bağımlılık ile mücadeleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştay’ı başladı.  

İl Sağlık Müdürlüğümüzde  gerçekleştirilen Çalıştay’da Valimiz Sayın Mustafa Masatlı’nın yanı sıra Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile basın mensupları yer aldılar.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun KOÇ’un Bağımlılıklarla ilgili uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmeleri ve  “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı ve ilimizde bağımlılıkla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı hakkında konuşmalarının ardından,

Konuşmalarını yapan Valimiz Sayın Mustafa Masatlı şu ifadelere yer verdi: “Sayısız teknolojik icat ve gelişmelerle dolu 21. yüzyıl, bağımlılık türlerinin küresel çapta arttığı bir dönem olmuştur.

Bağımlılık; sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak bireylerin sağlığını bozarak, dünyanın tamamını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu olmasının yanı sıra, ülkelere mali açıdan da büyük zarar veren toplumsal bir problemdir.

Bağımlılık, türü ne olursa olsun, çağımız insanının aklını ve ruhunu felce uğratan, salgın bir hastalıktır. İnsanlar alışverişe, yiyeceklere, bilgisayar oyunlarına, sosyal medyaya, televizyon dizilerine bağımlı olabilmekteler. En kötüsü ise bazı insanlar sigara, alkol ve çeşitli uyuşturucu maddelere bağımlı hale gelmektedirler. Bu sebeple, dünyanın en önemli mücadelelerinden birisi olan bağımlılıkla mücadele, sadece kolluk kuvvetleriyle değil tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birlikte topyekûn yürütülmesi gereken bir mücadeledir.

Bu noktada, etkin bir mücadele için ortak bir strateji ve çalışma pratiği benimsenerek; tıbbi, psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve adli yöntemlerin birbirini destekleyici, tamamlayıcı biçimde kullanılması gerekmektedir.

Bağımlılık ile mücadele konusunda Ülkemizde önemli adımlar atılmış ve bu alanda büyük mesafeler katedilmiştir. 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı ise bu çalışmaların en önemlilerindendir. Bunun yanı sıra uzun zamandan beri ilgili kurum/kuruluşlar tarafından, çeşitli bağımlılıklara yönelik, çok yönlü politikalar, programlar, projeler, strateji belgeleri ve eylem planları geliştirilmektedir.

Hiçbir bağımlılığı bir diğerine tercih edemeyiz. Zira insanın iradesini elinden alan bu davranışların daha az tehlikelisi yoktur. Fakat madde bağımlılığı, insan hayatını tehdit eden, en trajik bağımlılıkların başında gelmektedir. Bağımlılığı tedavi etmenin maddi ve manevi anlamda çok daha zor ve uzun bir süreç olmasından hareketle, bu mücadelede en etkili yöntem önleyiciliktir.

 

İçişleri Bakanlığımız da bu bilinçle, uyuşturucuyla mücadeleye ayrı bir önem göstermiş ve sadece 2021 yılında Ülkemiz genelinde gerçekleşen 215.228 operasyonda 293.905 kişi gözaltına alınarak, bunlardan 26.128’i adli makamlarca tutuklanmıştır. Bu operasyonlar neticesinde ise isimlerini saymak istemediğim, çeşitli uyuşturucu maddelerden tonlarcası ele geçirilmiştir.

Bakanlığımız ayrıca önleyici tedbirler kapsamında, Uyuşturucu kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen, ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne ve UYUMA Uygulamaları’ kapsamında ise, 2021 yılında yapılan 11.270 etkinlikle 449.238 anneye ulaşılmıştır. Bu rakamlar inanıyorum ki bu yıl daha da artacaktır.

Devletimiz tarafından yapılan çalışmalar oldukça önemli olmakla birlikte, bizler birey olarak, anne ve baba olarak nasıl tedbir alabiliriz, bunu iyi analiz etmeliyiz. Yapılan bilimsel araştırmalar, çocuklukta yaşanan travmaların ve ihmalin çeşitli bağımlılıklara sebep olabildiğini göstermektedir.

Bu nedenle çocuklarımıza muamelede, onlarla kurulan ilişkide ve eğitimde şefkati, anlayışı ve hoşgörüyü hiçbir zaman elden bırakmamalıyız. Hz. Ali Efendimizin dediği gibi; “Çocukların kalpleri tarla gibidir. Ne ekerseniz onu biçerseniz.”

Bu Çalıştayımız da bağımlılıkların sebebini, olumsuz etkilerini, önleyici tedbirleri ve tedavi yöntemlerini bilimsel bir yaklaşımla ele alması bakımından oldukça önemlidir.

Bu vesilesiyle başta İl Sağlık Müdürlüğümüz olmak üzere, çalışmaya katkı sunan tüm kurum ve STK’lar ile konuşmacılara teşekkür ediyor, insanların her türlü bağımlılıktan uzak kalabildiği bir dünya temenni ediyorum.”

Valimizin konuşmalarının ardından İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Çalıştayın süreci ve işleyişine ilişkin bir sunum yapıldı. Sunumun ardından kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden teşkil edilen “Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Masası”, “Tütün ile Mücadele Masası”, “Alkol ile Mücadele Masası”, “Uyuşturucu ile Mücadele Masası”, “Bağımlılıkla Mücadele Gençlik Grubu” ve “Bağımlılıkla Mücadele Kadın Grubu” masaları oluşturuldu. Her bir bağımlılık türüne yönelik oluşturulan çalışma grubu masalarında toplumumuzu ve insanlığı olumsuz etkileyen bağımlılıkla mücadelenin daha etkin yürütülmesi için konuya ilişkin sorunlar tespit edilerek, tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilecektir.

Çalıştay ile birlikte bağımlılıkla mücadele kapsamında sorunların tespitin yapılması, önleyici tedbirler kapsamında kurum ve kuruluşların alanlarına yönelik tamamlayıcı faaliyetlerin belirlenmesi, riskli bölgelerin belirlenerek bu bölgelere yönelik yürütülmesi gereken önleyici çalışmaların belirlenmesi, katılımcıların tecrübe ve bilgi birikimleri çerçevesinde tespit edilen sorunlara yönelik olarak “Ben Olsaydım” yaklaşımı ile çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

31 Mart – 1 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan çalıştayın sonunda alınacak kararlar, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan bölge değerlendirme toplantılarında ele alınarak, ulusal düzeyde yapılacak Bağımlılıkla Mücadele Şurasında değerlendirilecektir.

  • 08.jpg
  • 07.jpg
  • 06.jpg
  • 5.JPG
  • 05.jpg
  • 4.JPG
  • 04.jpg
  • 3.JPG
  • 03.jpg
  • 2.jpeg
  • 1.JPG
  • 01.jpg