Koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle bu yılda Kurban Bayramı, önlem ve tedbirlerin ön planda tutulduğu bir bayram olacak. Azalan vaka sayılarının rehavete yol açmaması ve tedbirlere uyulması konusunda vatandaşlarımızı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.
Kurban Bayramı süresince müşteri, satıcı ve kesim yerlerinde uygulanacak önlemlerle ve aşı hakkı bulunan 16 yaş üstü vatandaşlarımızın COVID-19 aşılarını bir an önce olmaları halinde koronavirüs riski en aza inecektir. Vatandaşlarımızın aşılarını yaptırmaları hastalığa karşı büyük avantaj sağlayacaktır. Kurban Bayramı süresince hastanelerimiz de aşılama hizmetleri gece saat 24:00’e kadar devam edecektir. Bayram sevincinin üzüntüye dönüşmemesi için maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına bu bayram da çok dikkat etmeliyiz
Kurban kesiminde hijyen kurallarına ve beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi haldeki davranışlar, birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle bayramın birinci ve ikinci günü kurban kesiminde bazı yoğunluklar yaşanabilmektedir. Kontrolsüz yerlerde kesim yapılması, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edilmeyen kalabalık ortamlar hastalığa davetiye çıkarabilir. Kesimhane ve ilgili alanlarda, kontrolü sağlamak, kalabalığı önlemek ve bulaş riskini azaltmak için tüm vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının belirlediği önlem ve tedbirlere koşulsuz uymaları gerekiyor.
KURBAN KESİM KAZALARINA DİKKAT
Emniyetsiz ve tedbirsiz kesilen kurbanlar cerrahi vakalara yol açabiliyor. Hastanelerimizin acil servisleri olası vakalar üzerine bayram boyunca 7/24 sağlık hizmetleri sunmaya devam edecek. Ancak halkımızdan kurban kesimi sırasında dikkatli olmalarını ve kurban kesimlerini uzman kişilere yaptırmalarını öneriyoruz.
KURBAN BAYRAMINDA ALINMASI GEREKEN TEDBİR VE ÖNLEMLER
Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılmalıdır. Bu bilgilendirme tabelalarında; sosyal mesafenin korunması (en az 2 metre), maske takma, el hijyeni ve elle temas (tokalaşma) yapılmaması uyarıları yer almalıdır. Hayvan satış alanlarında, satıcılar ve müşteriler maskesiz dolaşmamalıdır.
MÜŞTERİLERİN UYMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Müşteriler, hayvan satış alanlarına girerken bilgilendirme tabelalarını okumalı ve girişte el antiseptiği kullanmalıdır. Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı müşteriler hayvan satış alanlarına girmemelidir. Müşteri ve satıcılar hayvan satış alanlarında maske takmalı ve sosyal mesafeye uymalıdırlar. El teması (tokalaşma) ise kesinlikle olmamalıdır.
SATICILARIN UYMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Satıcılar, hayvan satış alanlarında bulunan bilgilendirme tabelalarını okumalı ve girişte bulunan el antiseptiğini kullanmalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslı satıcılar, hayvan satış alanlarına girmemelidirler. Satış ünitelerinin önüne ise COVID-19 ile ilgili bilgilendirici afiş asılmalı ve buralarda el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonyalar bulundurulmalıdır. Müşteriler ile el teması (tokalaşma) kesinlikle yapılmamalıdır.
Hayvan satış alanlarında maske takılmalıdır. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmelidir. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılmalıdır.
Satıcı sık sık elini yıkamalı veya el antiseptiği (özellikle her para ödemesinden sonra) kullanmalıdır.
Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe en az 1 metre olarak konulmalıdır. Satış ünitesinde bulunan satıcılar, diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemelidirler.
Sağlığımızı korumak, sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için kurallara ve tedbirlere uymakla mümkün olacağını belirterek mübarek Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, sağlıklı günler diliyorum..
Dr. Öner NERGİZ
İl Sağlık Müdürü