1 - 7 Nisan Kanser Haftası Etkinliklerimiz
08 Nisan 2019

1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için İl Sağlık Müdürlüğümüz ve  Hastanelerimiz  tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

A.Ü. Sabuncuoğlu Şerefettin Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ve Merzifon İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi tarafından Merzifon K.M.P Devlet Hastanesi'nde ve kanser ile ilgili bilgilendirme, erken teşhis için yönlendirme ve farkındalık sağlamak amacıyla stantlar açılmıştır.

İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından  04.04.2019 tarihinde; Prof. Dr. Osman Fadıl KARA’nın konuşmacı olarak katıldığı Serviks Kanseri hakkında, 05.04.2019 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Volkan TAŞOVA ve Diyetisyen Saliha IŞIK tarafından Kanser  ve kanserle beslenme arasındaki ilişki  hakkında  konferanslar düzenlenmiştir. Yine Müdürlüğümüz tarafından 06.04.2019 cumartesi günü “Kanser için Pedal Çevir” adlı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir.

Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir.

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi,2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV -DNA ile tarama ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranmaktadır.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.


  • 1_seminer.jpg
  • 2_seminer.jpg
  • bisiklet.jpg
  • davetiyeler1.jpg
  • drone.jpg
  • merzifon.jpg
  • sabuncu.jpg