14 Mart Tıp Bayramı'nın 100 Yılında
14 Mart 2019

Tıp Bayramı'nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827'de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulmasıyla oluşmuştur.
 
Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başlamıştır ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de "Tıp Bayramı" olarak kabul edilmiştir.
 
Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapılmıştır. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir.
 
Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Günümüzde 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
 
Bu sebeple Amasya İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öner NERGİZ, Sağlık Müdürlüğümüz  idarecileri ve personelinden oluşan 100 kişi, Saraydüzü Kışla Binası’ndan başlayarak valiliğimize kadar yürüyüş yaptı ve akabinde valimiz Sayın Dr. Osman VAROL'u ziyaret etti.
 
Valimiz, bayramın 100. yıl dönümü sebebiyle böyle güzel ve anlamlı bir etkinlik gerçekleştiren Amasya İl Sağlık Müdürlüğü idarecileri ve personelini tebrik ederek tıp personelinin, doktorlarımızın her şartta ve her koşulda vatanımızın ve insanımızın yanında olma duygusunu ve bilincini taşıdığını hatırlattı.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg